Skip to main content

Siunaus- ja jäähyväistilaisuus

Hautausjärjestelyiden aloittamiseen riittää poisnukkuneen henkilötunnus. Järjestelyt voidaan aloittaa heti kun omaiset haluavat. Järjestämme siunauspaikan ja muistotilaisuuden sekä varaamme tarvittaessa myös hautapaikan puolestanne.

Siunaus

Voimme varata puolestanne siunausajan sekä -paikan toiveidenne mukaan. Halutessanne voitte myös itse asioida seurakunnassa.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän alueella siunausajat kirkoissa ja kappeleissa ovat 9:30, 11:00, 12:30 ja 14:00 tiistaista lauantaihin.

Pappi ja kanttori

Pappi ja kanttori voidaan varata siunausajan ja -paikan varauksen yhteydessä. Voitte esittää meille toiveenne tutusta papista ja kanttorista niin halutessanne.

Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän alueella pappi ja kanttori tulee aina poisnukkuneen seurakunnasta. Muualla käytäntö vaihtelee alueittain.

Hautapaikka

Hautapaikkaa valittaessa olemme apunanne. Halutessanne autamme teitä hankkimaan uuden hautapaikan toiveidenne mukaisesta paikasta. Seurakunta määrittää mitä paikkoja on saatavana minäkin hetkenä.

Uskonnottomat hautajaiset

Uskonnottomissa hautajaisissa jäähyväistilaisuuden kulku on hyvin vapaa. Jäähyväistilaisuus voidaan pitää haudalla, kappelissa tai omaisten toivomassa paikassa. Tilaisuuden vapaa kulku ei kuitenkaan estä toimimista hyvin perinteisesti. Tilaisuudessa voi olla puhuja, kukat voi laskea arkulle ja arkun voi kantaa hautaan tavalliseen tapaan. Hautajaiset järjestetään omaisten ja poisnukkuneen tahdon mukaisesti.

Toisaalta jäähyväistilaisuus voi myös olla hyvin erilainen. Tapoja on yhtä monia kuin on elettyjä elämiäkin. Kaikissa järjestelyissä kannattaa kuunnella itseä ja kunnioittaa poisnukkuneen tahtoa.

Halutessanne voimme järjestää jäähyväistilaisuuteenne puhujan sekä musiikkiesitykset.

Uurnan lasku

Uurnan lasku voidaan järjestää aikaisintaan kahden viikon kuluessa siunaus- tai jäähyväistilaisuudesta.

Uurnan laskussa tuhka sijoitetaan usein sukuhautaan, uurnahautaan, muistolehtoon, mereen tai omalle maalle.
Muistolehdossa ei omaa uurnaa välttämättä tarvita lainkaan.

Uurnanlasku on vapaamuotoinen tilaisuus, aina omaisten ja poisnukkuneen toiveiden mukainen.

Uurnanlasku voidaan järjestää kahden viikon kuluessa siunaamisesta/jäähyväistilaisuudesta. Tuhka tulee olla sijoitettuna vuoden kuluessa kuolemasta.

Uurnan lasku vesistöön tai maahan

Uurnat, jotka ovat tarkoitettu laskettavaksi vesistöön tai maahan, ovat tekotavaltaan erilaisia. Maahan haudattavat uurnat ovat maatuvia ja ne ovat yleensä valmistettu puusta, paperista, savesta tai muusta maatuvasta materiaalista. Vesistöön tuhka voidaan joko sirotella tai laskea siihen tarkoitetussa uurnassa. Vesistöön laskettavat uurnat on valmistettu niin, että ne painuvat veteen ja liukenevat ajan myötä osaksi luontoa.

Muistolehto

Muistolehto löytyy lähes jokaiselta hautausmaalta. Muistolehtoon haudattaessa omaiset eivät yleensä pääse mukaan tuhkan hautaamiseen. Vasaramäessä sijaitsevan Turun hautausmaan muistolehtoon siroteltaessa, omaiset voivat osallistua tuhkan sirottelutilaisuuteen.

Turun alueella Maarian, Kärsämäen ja Kakskerran hautausmaiden muistolehtoihin voidaan kiinnittää muistolaatta.